Jüri

Cemil Cahit Yavuz (Türkiye) 

1985’te Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümünden yüksek lisans mezunu oldu. İstanbul’da yaşıyor. Atölyesinde grafik tasarım ve illüstrasyon çalışmalarının yanı sıra çeşitli serbest işler üretiyor. Aydın Üniversitesi’nde grafik derslerine giriyor. Çizmeye Gırgır dergisinde başladı. Aralarında Cumhuriyet Cumartesi eki ve Ot dergisinin de bulunduğu yayımlarda “Leke Oyunları” köşesiyle yer aldı. Kişisel sergiler yaptı. Sergi kitapları, ortak kitap ve “Leke Oyunları” kitabı var.

 

Marco De Angelis (İtalya)

Marco De Angelis 1955 yılında Roma, İtalya'da doğdu. Profesyonel gazeteci, karikatürist, illüstratör ve grafik tasarımcıdır. Çizimleri, İtalya, Avrupa ve ABD'de 200'den fazla gazete ve dergide yayınlandı. Aylık çevrimiçi Buduàr ​​dergisinin yaratıcılarından ve yayın yönetmenlerinden biridir.  Sanatçı 150'den fazla ödülü kazanmıştır.  Birçok kişisel sergi açtı ve eserleri Tolentino, Üsküp, İstanbul, Tahran, Stockholm, Boca Raton müzelerinde sergileniyor. Cartoon Home Network International tarafından 2018 ve 2020'nin dünyanın en iyi 10 karikatüristinden biri seçildi. Ayrıca İtalya ve diğer ülkelerde 50'den fazla jüri üyeliği yaptı.

 

Yılmaz Aslantürk (Türkiye)

MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi seramik bölümü mezunu. Karikatür çizmeye GırGır dergisinde başladı, 1990 yılında Pişmiş Kelle dergisinde deyimlerin, atasözlerinin gerçek anlamının farklı olduğunu iddia ettiği mizahi bir köşe yazdı. Daha sonra retro çizgi roman karakteri haline dönüştürdüğü Otisabi öykülerinde kadın-erkek ilişkilerini anlattı. LeManyak, Penguen ve Uykusuz dergilerinde her hafta bir sayfa öykü yazıp çizdi. Halen patreon.com/otisabi sayfasında ayda bir öykü yayınlıyor. Datça’da yaşıyor.

 

Damir Novak (Hırvatistan)

Halen yaşamakta olduğu Mali Mihaljevec'te doğdu. Slovenya, Ljubljana'da aşçılık ve mutfak sanatı okulunu ve ardından Zagreb'deki yangın teknisyenliği okulunu bitirdi. 1980’lerde karikatür çizimlerine başladı ve aynı yıl içerisinde Hırvat Karikatürcüler Derneği'ne üye oldu. Birçok uluslararası ve ulusal karikatür festivaline katılım sağladı. Yerel ve özel dergilerle işbirliği yaptı. Kore, Hırvatistan, Çin, Suriye, İtalya, Avusturya, Kanada, Makedonya, İran, Irak ve Çekya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok yarışmada toplam 94 ödül kazandı. 

 

Nahid Maghsoudi (İran)

Alborz, İran’da doğdu. Psikoloji alanında lisans derecesine sahip ve İran Psikoloji Derneği üyesi. 25'ten fazla ulusal ve uluslararası karikatür yarışmasında ödül kazandı (Türkiye, Çin, İran, Kolombiya, Kosova, Hindistan, Norveç, Almanya, Belçika, Kenya, İngiltere, Malezya, Slovakya, Portekiz, Polonya, Mısır, İtalya, Fas). 50'den fazla karikatür festivalinde ve katalogda eserleri yayınlandı. Çeşitli yarışmalarda jüri üyeliği yaptı.

 

Anne Derenne (Fransa)

2009'dan beri Madrid, İspanya'da yaşayan Fransız basın karikatüristi ve illüstratörü. Çalışmaları birçok gazete ve dergide (Le Monde, Le Temps, Le Pèlerin, Nectart) yayınlandı. Uluslararası kuruluşlar, STK'lar ve dernekler için düzenli olarak çizim yapıyor. (UNESCO, Greenpeace, Uluslararası Af Örgütü İspanya) Çizimleriyle birçok uluslararası ödül kazandı. (2016'da Niels Bugge Uluslararası Yarışmasında Birincilik, 2017'de Uluslararası "Sürgün" Yarışmasında 2.lik ve 3.lük, Kanada Basın Özgürlüğü Komitesi Yarışmasında Birincilik, "Avrupa" Yarışmasında Birincilik, Karikatür Ödülü 2020).

 

Kürşat Coşgun (Türkiye)

1964 yılında Bafra’da doğdu. Atatürk Üniversitesi Almanca Bölümünden mezun oldu. 1979 yılından bu yana karikatürle uğraşıyor. Yedi kişisel sergi açtı. Yüzü aşkın sergiye katıldı. Karikatürleri yerli ve yabancı yayınlarda yayımlandı. İkisi uluslararası olmak üzere on ödül kazandı. Karikatür ve mizah üzerine makale ve araştırma yazıları yayımladı, konferanslar verdi. Karikatürlerini “Dönüp Bakınca” ve "Gölgelikler Serin Olur, Gölgeler Sessiz" adlı albümlerde topladı. Emeğin Çizeri, Çizginin Emekçisi Burhan Solukçu adlı kitabı yayınladı. Karikatürcüler Derneği Zonguldak temsilciliğini yapıyor.

 

Ayşen Baloğlu (Türkiye)

1972 İstanbul Bakırköy doğumlu. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Prehistorya Anabilim dalı mezunu. Üniversite yıllarında mizah dergilerinde çizmeye başladığı. İlk karikatürleri 1991 yılında Leman Mizah Dergisi'nde yayımlandı. Ardından Pişmiş Kelle, HBR Maymun, Avni, Şebek, Bayan Yanı Mizah Dergileri'nde çizdi. Çeşitli gazete ve dergilerde karikatür, illüstrasyon, çizgi roman ve grafik çalışmaları yayınlandı. Yazıp çizdiği Şirin Şekerpare serisinden Ayvayı Yedim, Yaşasın Okulumuz, Dijital Cadı ile Karikatür Nasıl Çizilir? adlı kitapları vardır.

 

Behzat Taş (Küratör) (Türkiye)

İlk ve ortaöğrenimi Zonguldak’ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyat bölümünden mezun oldu. Çeşitli mizah dergilerinde karikatürist ve gazetelerde grafiker olarak çalıştı. Çizgilerle Anadolu ve Mezopotamya Uygarlıkları kitap serilerini yazıp çizdi. Arkeoloji, bilim, tarih alanında çizgili kitaplar üretiyor. Arkadaşlarıyla birlikte Kırmızı Alarm dergisini kurdu. Halen günlük internet dergisi www.tersdergi.com’un editörlüğünü yapıyor. Öğrencilere dönük çizgili tarih dersleri veriyor.